Renovatie klassieke villa
Renovatie Klassieke Villa Met Dakkapellen ©Tijmen Bos Architecten
Deventer

In de omgeving van Deventer staat een 80 jaar oude villa. Het oorspronkelijk ontwerp bestaat uit een groep hele duidelijke volumes. Alle volume zijn van metselwerk dat wit is gekeimd, met daarboven een precies passend rood pannendak. Het geheel vormt een mooie compositie met een eigen karakter. De dakkapellen worden vernieuwd met licht getoogd dak en uitgevoerd in zink. Hierdoor worden de dakkapellen minder prominent. Met behulp van Tijmen Bos Architecten komt de oorspronkelijke compositie van het huis weer beter uit de verf.

Verrommeld beeld

En dat was hoog nodig! Het beeld is ernstig aangetast door een veelheid aan slechte ingrepen. Slecht gedimensioneerde en slecht uitgevoerde kunststof kozijnen met groffe roedes. De negen (!) dakkapellen zijn voorzien van afwijkende dakpannen, waardoor ze erg veel aandacht op eisen. En dat is schijnbaar nog niet genoeg. Want, en dat was de eerste aanzet voor het aanpakken van dit alles, het lekt!

Kans

Want als er één dakkapel lekt, repareer je die ene dakkapel. Maar als er een hele serie lekt, dan vervang je ze. Van dakkapel naar dakkapellen én kozijnen én dak! Oftewel, van het een kwam het ander. En de noodzaak voor nieuwe dakkapellen werd de kans voor een opgeschoond totaal beeld.

Renovatie klassieke villa

Het opschonen van de rommel betekent niet dat alles weer precies in de oorspronkelijk bouwkundige staat wordt teruggebracht. Die is namelijk niet geheel bekend. Nee, in dit geval houdt renovatie in dat het karakter van het oorspronkelijke ontwerp wordt hersteld. Dat was de wens van de opdrachtgevers. En Tijmen Bos Architecten is hierbij terughoudend te werk gegaan. De kunst is om niet iets toe te voegen. Wel moeten de niet functionerende delen vervangen worden. Het liefst op zo’n manier, dat in dit geval “renovatie klassieke villa” betekent dat het nieuwe beeld eruit ziet alsof er niets is gebeurd.

Eenheid tussen binnen & buiten

Bij het nadenken over de dakkapellen, heeft de architect ervoor gekozen om de binnen en de buitenkant meer met elkaar in overeenstemming te brengen. In het interieur zijn alle deuren namelijk ook getoogd uitgevoerd. Door deze vriendelijke vorm terug te laten komen in de dakkapellen is niet alleen het totaalbeeld vriendelijker geworden. Er is ook veel meer eenheid tussen binnen & buiten.

Restauratie met waardering voor het bestaande

Bij het onder handen nemen van een bestaande woning is meer nodig dan respect voor het bestaande. Om tot een goed ontwerp te komen is waardering voor het bestaande essentieel. Wij helpen opdrachtgevers om het karakter van hun woning te versterken en nog beter uit de verf te laten komen. Neem contact op met Tijmen Bos Architecten voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek!