Aanbouw transformeert hart van de woning
Vergunningsvrije Aanbouw Combinatie Klassiek Modern ©Tijmen Bos Architecten
-

Een aanbouw leidt tot de transformatie van een bestaande woning, zonder het oorspronkelijke karakter aan te tasten.

De transformatie opgave

Een bestaande woning charmeert de opdrachtgevers met haar traditionele, zachtaardige karakter. De oorspronkelijke woning met mansardedak dateert uit 1920 en is nog geheel intact. Maar er is behoefte aan meer ruimte en meer openheid.

De woning staat namelijk in een riante tuin, maar is erg gesloten naar buiten toe. En aan de binnenzijde wordt het karakter bepaald door een verzameling hokjes. De wens is om de woning open te maken, waarbij de bestaande woning wel in haar waarde wordt gelaten.

Verbouwing Concept Woning Aanbouw Combinatie Modern Traditioneel ©Tijmen Bos Architecten

Van gesloten naar open karakter

Door een muur door te breken, wordt de begane grond getransformeerd naar een reeks van aaneengesloten ruimtes met een en-suite karakter. De voormalige hokjes zijn letterlijk open gemaakt, maar nog steeds wel herkenbaar als ruimte. Deze grote ruimte, met daarin de woonkamer en de keuken, vormt het nieuwe hart van de woning.

Verbinding met buiten

Maar de doorgebroken plattegrond heeft nog steeds geen relatie met de tuin. En dat is toch wel de belangrijkste wens van de opdrachtgevers. Dus wordt besloten de achtergevel door te breken en daar een eetkamer met veel glas en deuren naar de tuin toe te maken.

Deze aanbouw heeft door zijn openheid een heel ander karakter dan het bestaande huis, het voelt veel moderner. Om de aanbouw heen komt een veranda-zone, die zich achter de bestaande aanbouw doorzet en in de vorm van het dak meeloopt. Dit dak-overstek wordt strak gedetailleerd en in het wit uitgevoerd en steekt daardoor sterk af bij de bestaande woning. Het resultaat is een aanbouw, die de bestaande woning als het ware op een voetstuk zet. De oorspronkelijke vorm en het oorspronkelijk karakter blijven zo zeer goed zeer herkenbaar, terwijl het hart van de woning is getransformeerd tot een ruimte met een open karakter.

Het voordeel van verbouwen

Als architect kan ik erg van dit soort projecten genieten. Begin je bij nieuwbouw op een wit vel, elk bestaande gebouw, woning of niet, heeft al een eigen karakter. En de identiteit van het bestaande, in combinatie met het karakter van het nieuwe, vormt het nieuwe beeld. Dat spel tussen bestaand en nieuw biedt geweldige mogelijkheden, is fascinerend, veelzijdig en haast altijd verrassend!

Wij helpen u graag met het vormgeven van de nieuwe identiteit van uw bestaande, waardevolle, woning. Bent u benieuwd welke parel er in uw huis schuilt, neem dan contact op voor met Tijmen Bos Architecten een voor een vrijblijvende kennismaking!