De naar de buitenwereld toe geborgen architectuur van deze villa verbergt een royaal interieur in open verbinding met de tuin.
De zeer herkenbare vorm en architectonische stijl van de villa waren een duidelijk wensen van de opdrachtgevers. Iedereen die langs rijdt of binnen komt, moet de woning in een keer kunnen begrijpen. Met de rieten dakbedekking is de kap erg herkenbaar. Maar de verschillende functies onder het dak zijn herkenbaar in het dak. Daardoor ontstaat een spel van daken die samen een harmonieus en herkenbaar daklandschap vormen. En ook onder het dak sluit de indeling van ruimtes in het interieur van de woning naadloos aan op buitenkant.
De buitenkant heeft een herkenbare vormentaal. Rieten dak, wit wit stucwerk en antraciete kozijnen. Ook het interieur zal op een consequente manier worden uitgevoerd, zodat binnen en buiten een intuïtief geheel vormen. Herkenbaar, leesbaar en bruikbaar voor iedereen die er binnenkomt.
Voor de architectuur van deze villa is gebruikt gemaakt van de beproefde en populaire “landelijke stijl.” Deze stijl wordt gekenmerkt door het rietdak bovenop een huis met wit stucwerk of gekeimd metselwerk, vaak voorzien van een donker gemetseld trasraam en donkere kozijnen. Maar de vormgeving van de buitenkant, hoe begrijpelijk ook, zegt verder niet zoveel over de beleving aan de binnenzijde.
Wat deze woning naar een hoger niveau tilt, is het gegeven dat de ruimten binnen ook zeer helder zijn georganiseerd. De plattegrond ontvouwt zich op een rustige, logische manier vanaf de voordeur naar de leeftuimtes en verder naar de tuin. Het is de bedoeling dat de uitwerking van het interieur net zo consequent wordt als de uitwerking van de buitenzijde. Het resultaat is een villa “die staat als een huis!”
Het rieten dak vinden velen een mooi soort dak en het is denk ik voor iedereen een herkenbare vorm. Maar er zit ook een nadeel aan. In deze klassieke vorm is het moeilijk te combineren met zonnepanelen. En dat is lastig. Want het is de – begrijpelijke – wens van de opdrachtgevers om hun woning wel zo energiezuinig te maken als mogelijk.
Daarom wordt is nu gekozen om een aandeel in een windmolen te nemen. Daarmee besteden de opdrachtgever geld, niet aan zonnepanelen op hun eigen, maar aan een windmolen elders, die elektriciteit opgewekt. Daarmee wordt deze woning een stuk energiezuiniger, zonder dat de landelijke architectuur eronder hoeft te lijden.
Op zoek naar een woning of villa met een klassieke vorm en interieur en modern en energiezuinig comfort? Neem vrijblijvend contact op met Tijmen Bos Architecten, voor een goed gesprek over de architectonische en energiezuinige kwaliteiten van uw woonhuis of villa!