Moderne villa zweeft in het landschap
Moderne Villa Licht Modern Kader Beton Hout Horizontaal (2)
Wijk bij Duurstede

Een laken van groen gras, met daarop een ufo. Deze moderne villa zweeft in het landschap. De helder omkaderde vorm maakt het ontwerp lós van de aarde. Juist door die losmaking, kunnen de bewoners het uitgestrekte karakter van het landschap extra sterk beleven.

Suikerklontjes

Veel modernistische ontwerpen worden vaak in witte materialen uitgevoerd. Daardoor komt de heldere geometrie goed uit de verf. Het nadeel is alleen dat een ontwerp soms kil aan kan doen. De vormen worden dan zo scherp, dat je er -figuurlijk- haast aan snijdt. Ik noem dat het ‘suikerklontjes’ fenomeen. Een heldere witte vorm, maar wat erin zit doet er niet echt meer toe. Terwijl een woning, een huis juist ook een thuis moet zijn. De binnenwereld is net zo belangrijk. En misschien nog wel belangrijker. Omdat we meer tijd in ons thuis besteden, dan dat we er naar kijken.

Wijzen we daarmee de modernistische vormentaal helemaal af? Integendeel! Maar Tijmen Bos Architecten pleit wel voor een “mild modernisme”.

Mild modernisme

Wat is mild modernisme? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. In een ontwerp passen we de modernistische vormentaal toe, maar mét een extra aandachtspunt. En dat is dat het ontwerp – dus de vormen, de ruimte en de materialen – een uitnodigend, beschermend en warm karakter heeft. Niet meer, maar ook niet minder. En uiteraard betekenen die woorden voor de ene opdrachtgever iets anders dan voor de andere. Dat is prima. Maar het gaat erom dat de vormen, de ruimte en de materialen, kortom, het ontwerp in dienst staan van iets anders dan het ontwerp zelf. Een woonhuis of een villa zijn er immers niet voor zichzelf. Dat is wat we nastreven met mild modernisme. Maar vergis u niet. Dat een mild karakter of sfeer de theatrale ruimtebeleving niet in de weg hoeft te staan, ziet u hier. Deze mild moderne villa zweeft in het landschap!

Het ontwerp is er voor u

Natuurlijk houden we van een prachtig ontwerp met een sterke eigen identiteit. Toch zoekt Tijmen Bos altijd naar het ontwerp dat bij u, de opdrachtgever en bewoner, past. En het goede nieuws is dat er daarbij vaak architectonisch veel meer mogelijk is dan men denkt. Houdt u van moderne architectuur, maar ook van een thuis waar u zich geborgen voelt? Neem dan contact op met Tijmen Bos Architecten om samen te brainstormen over een mild modernistische villa.

Bij Tijmen Bos Architecten vinden wij het belangrijk om onze opdrachtgevers te leren kennen. Het overtreffen van verwachtingen begint immers bij het begrijpen van de wensen en het doel van het project. Dit vormt het vertrekpunt van al onze projecten. Elk ontwerp van Tijmen Bos Architecten is maatwerk.