Moderne uitbouw bij landelijke villa
Moderne Aanbouw Klassieke Landelijke Villa Hout Zwart Veranda ©Tijmen Bos Architecten
Overijssel

Deze moderne uitbouw bij een landelijke villa schept rust in het ontwerp. En dat was hard nodig. De bestaande landelijke villa in de omgeving van Apeldoorn heeft twee erkers, twee serres, twee dakkapellen, twee schoorstenen en een groot bijgebouw in twee delen. Al deze onderdelen zijn in ongeveer dezelfde stijl uitgevoerd. Daardoor oogt het redelijk als een geheel. Maar nu de opdrachtgevers nog een uitbouw wilden realiseren, dreigde de eenheid onder te gaan in deze bonte verzameling. De ontwerpvraag voor Tijmen Bos Architecten was duidelijk. Hoe kan de woning nog verder (vergunningsvrij) uitgebreid worden, zonder de chaos te vergroten. Integendeel, het ontwerp juist tot meer rust in het beeld leiden. Daarbij leek verder gaan in de landelijke stijl geen goed idee. Kortom, welke moderne uitbouw bij een landelijke villa schept rust in het ontwerp?

Beleving vanuit de tuin

Omdat de villa in een riante tuin staat, is de beleving vanuit de tuin ook zeer belangrijk. De opdrachtgevers hebben vele plekken in de tuin, van waaruit ze naar het nieuwe geheel terug kunnen kijken. Het oorspronkelijke programma voor de uitbouw betrof slechts privé ruimtes. Gekozen is de vormgeving van de moderne uitbouw door te trekken voor één van de bestaande serres langs. Daardoor wordt de verhouding tussen de bestaande landelijke villa en de moderne uitbouw gunstiger. Tevens ontstaan een nieuwe inrichting en hernieuwde beleving vanuit de tuin, waarbij de landelijke sfeer bewaard blijft.

Verbouwing Niewe Entree Doorkijk Terras Tuin Aluminium Deur ©Tijmen Bos Architecten
Aanbouw Modern Zwart Hout Terras Veranda Tuin ©Tijmen Bos Architecten
Verbouwing Modern Verbinding Tuin Huis Terras Uitzicht Licht ©Tijmen Bos Architecten
Woonhuis Modern Zwart Hout Kolom Contrast Architectuur Natuur ©Tijmen Bos Architecten
Verbouwing Modern Hout Contrast Architectuur Natuur Bestaand Nieuw ©Tijmen Bos Architecten
Moderne Aanbouw Constrast Klassieke Villa Zwart Wit Terras ©Tijmen Bos Architecten

Beleving vanuit de woning

Door een bestaande serre op te nemen in de moderne uitbouw, wordt ook de beleving vanuit de woning anders. Er ontstaat een moderne en functionele verbinding tussen binnen en buiten. Zo kan de ruimtelijkheid van de moderne uitbouw veel verder doorwerken in de landelijke villa, zonder dat de bestaande villa bouwkundig wordt aangetast. Door ook de beleving vanuit de woning te vernieuwen, zorgt de moderne uitbouw bij een landelijke villa ervoor dat de villa weer vele decennia mee kan.

Helder concept biedt flexibiliteit

In de loop van een ontwerpproces ontwikkelen de wensen van de opdrachtgevers zich (bijna) altijd. Een helder concept biedt flexibiliteit om dat soort veranderingen op te vangen. In dit geval was direct duidelijk hoe extra raampartijen in het ontwerp verwerkt konden worden, zonder dat het concept of het beeld er anders van werden. Tijmen Bos Architecten is gespecialiseerd in het ontwikkelen van concepten die recht doet aan een veelheid van factoren. Allereerst uiteraard de wensen en eisen van de opdrachtgevers. Maar ook de kwaliteiten van een bestaande woning of villa. En tot slot de kwaliteit van de situatie. Een helder concept biedt flexibiliteit om al deze factoren op een goede manier samen te laten komen in het ontwerp.

Voor dit concept zijn bijvoorbeeld verschillende materialiseringen denkbaar. Beide hier getoonde beelden doen recht aan het concept. Het voordeel hiervan is dat opdrachtgevers tot ver in het ontwerpproces de vrijheid hebben om te kiezen. Welke materialisering spreekt u het meeste aan?

Concept voor uw woning?

Welk concept voor uw woning zorgt voor een nieuwe en passende eenheid van bestaand en nieuw? Maak vrijblijvend kennis met Tijmen Bos Architecten om samen na te denken over een nieuw concept voor uw woning!

(Op de foto's rust auteursrecht. ©Chiela.)

Bij Tijmen Bos Architecten vinden wij het belangrijk om onze opdrachtgevers te leren kennen. Het overtreffen van verwachtingen begint immers bij het begrijpen van de wensen en het doel van het project. Dit vormt het vertrekpunt van al onze projecten. Elk ontwerp van Tijmen Bos Architecten is maatwerk.