Programma van Eisen

Hoe wil je wonen? Wat voor ruimte wens je? Hoe wil je de ruimte gaan gebruiken? En met welke sfeer? Licht, donker, open & ruim, of besloten en knus? Het is goed om te weten wat je nu precies wilt. En om te weten wat je absoluut niet wil!

Het overzicht van wensen hoeft niet alleen uit een lijst te bestaan. Maar ook uit beelden en schetsen. Tip, zoek beelden op internet of in tijdschriften en verzamel die in een map of in een collage (beelden zeggen soms meer dan woorden). Beelden kun je verzamelen op een moodboard, bijvoorbeeld op Pinterest.
Samen gaan wij deze wensen lijst omzetten in het Programma van Eisen, afgekort: PvE; duidelijk toetsbare wensen en eisen waar het ontwerp aan moet gaan voldoen.

Hieronder een enkele mogelijke vragen:

  • Hoeveel ruimte wordt er gewenst? Denk aan lengte en breedte. Maar ook aan oppervlakte, hoogte en afstand.
  • Hoe moeten ruimtes met elkaar in verbinding staan? En wat voor contact met de straat of de tuin moet er zijn?
  • Welke materialen en afwerkingen zijn mooi voor muren & wanden, vloeren en plafond, deuren en kozijnen?
  • Welk karakter moet een huis hebben? Welke sfeer? Het voordeel van woorden als bijvoorbeeld ‘knus’, ‘geborgen,’ of ‘modern,’ is dat ze op vele verschillende manieren kunnen worden ingevuld. Dat hoeft niet allemaal in één plaatje te passen. Eigenlijk zijn er altijd meer manieren om een thuis te ontwerpen.
  • Het klinkt misschien gek, maar zet ook eens op een rij wat je niet wil, niet mooi vindt, welke sfeer je juist niet wil hebben en welke logistiek onprettig zou zijn.
  • Als al dit soort ideeën verzameld zijn, probeer dan al die ideeën te ordenen. Wat is belangrijk? Wat eigenlijk niet zo?
  • Wijs eens de drie belangrijkste ideeën aan? Wat zijn de kernwaarden die van een huis, een thuis maken. En zijn die voor iedereen die straks in het huis woont hetzelfde?
Moodboard-Wensen-Programma Van Eisen-Tijmen Bos Architecten

Ik wil graag brainstormen!