Klassieke veranda geeft tuinbeleving
Ontwerp Klassieke Veranda Geeft Tuin Beleving Bij Klassiek Villa Vergunningsvrij ©Tijmen Bos Architecten 1920X1080
Bossen van Saland

In de bossen van Salland staat een mooie klassieke villa. Door het strenge ontwerp is het lastig voor de bewoners om de tuin te beleven. Een nieuwe klassieke veranda geeft tuin beleving zonder het bestaande ontwerp aan te tasten.

Binnen en buiten : of/of

De bestaande villa heeft een prachtige harmonieuze opbouw, waar de opdrachtgevers echt van houden. het ontwerp is alleen vrij gesloten. Daardoor is er geen goede verbinding tussen binnen en buiten. En dat is jammer, want de ruime tuin staat vol weelderige bloemenpracht. Van binnen is het donder en is de tuin nauwelijks zichtbaar. Van buiten is de woning slecht bereikbaar.

Binnen en buiten : en/en

De opgave was daarom om het ontwerp van de woning zodanig aan te passen, dat er een betere verbinding tussen binnen en buiten zou ontstaan. Voorwaarde was wel dat de harmonie van het bestaande ontwerp intact zou blijven. Gekozen is om een geheel nieuw element aan de klassieke villa toe te voegen: een veranda. De klassieke veranda geeft tuin beleving en zorgt voor verbinding tussen binnen en buiten. En omdat de veranda duidelijk herkenbaar is als ontwerpelement, blijft het klassieke ontwerp van de bestaande villa intact. Vanaf de veranda kan men nu tegelijkertijd binnen én buiten zijn.

Klassieke of moderne veranda?

Veranda’s heb je in allerlei soorten en maten. Klein en groot, modern en klassiek. Wat de juiste benadering bij een bestaande woning of villa is, wordt bepaald door de opdrachtgevers. Soms kan een prachtig contrast worden ontworpen, waardoor een nieuwe beleving van woning én tuin kan ontstaan. In dit geval wensten de bewoners – terecht – dat de veranda zou meegaan met het uitgesproken karakter van de bestaande villa.

Zowel de klassieke als moderne benadering hebben voordelen en nadelen. De kunst is om gebruik te maken van de sterke punten van een stijl. Door goed overleg met opdrachtgevers kan een gekozen stijl optimaal worden benut in het ontwerp.

Vergunningsvrij bouwen

Bij het vervaardigen van een ontwerp, voert Tijmen Bos Architecten altijd een bestemmingsplancheck uit. Daarnaast onderzoeken we ook de mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen. Het voordeel van vergunningsvrij bouwen is dat de bouwaanvraagprocedure niet nodig is. Dat scheelt legeskosten en tijd, wat voor de planning erg handig kan zijn. Hier vind u meer informatie over vergunningsvrij bouwen.

Ontwerp op maat

De opdrachtgevers hadden kunnen kiezen voor een standaard veranda bouwpakket. Maar het nadeel daarvan is dat zo’n pakket niet inspeelt op specifieke behoeften van een ontwerp. Bij deze veranda is het bijvoorbeeld de bedoeling dat er veel bruikbare ruimte ontstaat. Het gevolg daarvan is dat er een redelijk groot dakvlak aan de woning komt. En dat werpt veel schaduw, waardoor het binnen nog donkerder zou worden. Daarom zijn boven een aantal bestaande en nieuwe gevelopeningen daklichten ontworpen. Door een op maat gemaakt ontwerp, komt er meer dakvlak om de woning heen, maar zal het desondanks nu binnen lichter worden dan voorheen. Als u benieuwd bent hoe Tijmen Bos Architecten met een aanbouw of veranda de tuin beleving bij uw woning of villa naar een hoger niveau kan tillen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat is er nodig?

U heeft het gevoel dat er iets niet lekker zit in uw huis en thuis. Of tussen huis en tuin. Maar u kunt uw vinger er niet goed op leggen. Hier vind u meer informatie over hoe u daar meer inzicht in kunt krijgen.