Landhuis met modern klassiek ontwerp
Architectuur Villa Klassiek Modern Zinken Dak Wit Stucwerk Blaricum Landhuis Veranda Tuinhuis Nieuwbouw Ontwerp Tijmen Bos Architecten© Deventer
-

Dit grote landhuis met modern klassiek ontwerp straalt rust en éénheid uit. De buitenzijde van het landhuis kenmerkt zich door allerlei duidelijk klassieke elementen. Zoals grote regelmatige gevelopeningen in een kader. Of een duidelijke hoofdmassa met plint, waar enkele ondergeschikte accenten tegenaan zijn geplaatst. De gevels van wit stuc en het zinken dak maken het plaatje af. Een compositie die je zo in Frankrijk zou kunnen tegenkomen.

Van binnen laat een heldere en ruime plattegrond alle ruimtes op een natuurlijke manier op elkaar aansluiten. Elke ruimte heeft zijn eigen karakter, maar maakt duidelijk onderdeel uit van het geheel. En dat geheel wordt ontsloten vanuit een centraal trappenhuis dat het daglicht tot in het hart van dit landhuis laat doordringen. Ook de hoge plafonds zorgen ervoor dat dit grote landhuis toch volop daglicht heeft.

Tegelijkertijd zorgt een subtiele afwerking van die elementen voor een moderne sfeer. De indeling van de kozijnen, de strakke detaillering en de moderne vormgeving van de accenten. Deze subtiele tegenstellingen geven het landhuis een markant en exclusief karakter.

Frans van buiten, Mediterraan van binnen

Zijn de tegenstellingen aan de buitenkant subtiel, in het interieur zijn de tegenstellingen sterker van aard. Alle ruimtes zijn gegroepeerd om een grote lichte vide met trappenhuis. Vanaf de begane grond wordt deze naar boven toe steeds breder en opent zo het hart van het huis naar het licht en de hemel. Deze theatrale verticale beweging contrasteert sterk met de horizontale leefwerelden op de begane grond en de verdieping.

Dit contrast wordt verder versterkt door de afwerking. Door ruw stucwerk, betegeling van vloer en trap en planten ontstaat in de vide een mediterrane sfeer. Wanneer je vanuit de leefruimtes het trappenhuis betreedt, is het alsof je even naar buiten stapt. Het resultaat is dat het trappenhuis als het ware een binnenplaats wordt, zoals die te vinden zijn in herenhuizen in Sevilla. Dus Frans van buiten, Mediterraan van binnen.

Architectuur Villa Klassiek Modern Zinken Dak Wit Stucwerk Blaricum Landhuis Veranda Nieuwbouw Ontwerp Tijmen Bos Architecten© Deventer HR

Gevarieerde binnenwereld

Het totaaleffect van deze tegenstellingen is een landhuis met een rijke en gevarieerde binnenwereld, die van buiten niet zichtbaar is. Het grote volume, ruim 2500m³, maakt een uitgebalanceerde beleving mogelijk. Knusse en geborgen ruimtes worden afgewisseld met lichte openheid. Dat alles geeft vorm aan de wens van de opdrachtgevers: voor een villa met een vakantiegevoel.

Binnen en buiten

Naar de tuin wordt de vormentaal van zowel de buiten- als binnenzijde op geraffineerde wijze doorgezet. Het pool house, met buitenkeuken en kleedruimtes, wordt door een veranda verbonden met de villa. De vormgeving van het pool house sluit naadloos aan op die van het landhuis. Tegelijkertijd refereert het ontwerp ook aan de stijl van boerderijen in de Zuid-Afrikaanse Kaap Provincie. Binnen en buiten vormen zo een eenheid in beleving.

Ontwerpen vanuit de mens/wens

Om te kunnen ontwerpen vanuit de wens van de opdrachtgevers is meer nodig dan een kort gesprekje over het budget en het programma van eisen. Hoe leeft u? Hoe woont u? Waar droomt u van? Kortom, wie bent u? Dat is waar de kennismaking met Tijmen Bos Architecten om gaat. Ik zoek naar de glinstering in uw ogen en vertaal dat naar een helder herkenbaar concept. En dat concept wordt vertaald naar duidelijke vormen. Zo ontstaat een ontwerp met karakter, dat tegenstrijdige wensen toch tot een geheel smeedt.

Net zoals mensen dat doen…

Modern, maar niet te streng. Klassiek, maar niet te voorspelbaar. Iets tussen modern & klassiek in, dat is wat de architectuur van dit nieuwe landhuis karakteriseert.
Een heldere en ruime plattegrond laat alle ruimtes op een natuurlijke manier op elkaar aansluiten. Elke ruimte heeft zijn eigen karakter, maar maakt duidelijk onderdeel uit van het geheel. En dat geheel wordt onstloten vanuit een centraal trappenhuis dat het daglicht tot in het hart van dit landhuis laat doordringen. Ook de hoge plafonds zorgen ervoor dat dit grote landhuis toch volop daglicht heeft.
De architectuur wordt compleet doordat het ontwerp wordt uitgevoerd met een zinken (of leien) dak boven de gevel van wit stucwerk en de zandstenen kaders om zwarte stalen buitenkozijnen.
De rustige combinate van vormen en materialen resulteert in een architectuur die ervoor zorgt dat het grote volume niet massief, maar vriendelijk en huiselijk overkomt.
Droomt u van een villa die moderne en klassieke elementen in harmonie met elkaar combineert tot een eigentijds & tijdloos geheel? Neem vandaag nog contact op met Tijmen Bos Architecten voor een vrijblijvende kennismaking! Wij helpen u graag!