De aantrekkingskracht van een schuurwoning

Schuurwoning Basisvorm © Tijmen Bos Architecte

De afgelopen jaren is er een nieuw type woning in razend tempo populair geworden in Nederland: de schuurwoning. De aantrekkingskracht van de schuurwoning is goed te verklaren, maar gedeeltelijk ook gebaseerd op een spraakverwarring.

Schuur klinkt sober

De afgelopen maanden heb ik meer dan tien opdrachtgevers gesproken die zeer enthousiast waren over het schuurwoning concept. En in bijna al die gevallen heb ik ze moeten teleurstellen met de mogelijkheden die ik voor hun budget zag. Kort gezegd komt het hier op neer: Schuur klinkt sober, dus goedkoop.

Dat de vorm van het ontwerp doet denken aan een schuur, betekend niet dat het een schuur is. Een nieuwe woning is gewoon een nieuwe woning. Met isolatie, constructie, fundering, dak, installaties, badkamer en keuken. De bouwkosten daarvoor zijn vergelijkbaar met de bouwkosten voor een woning in een andere stijl. Het is zelfs zo dat juist in ontwerpen voor schuurwoningen architecten soms echt los gaan met grote glasvlakken, gigantische overstekken en happen uit het gebouw. Die versterken de aantrekkingskracht van de schuurwoning, maar zijn stuk voor stuk ingewikkelde en dus prijs opdrijvende elementen.

Schuurwoning Spelen Met De Vorm ©Tijmen Bos Architecten

Grote vraag

Gezien de populariteit  van de schuurwoning, wordt het duidelijk dat er grote vraag is naar een woningtype dat zulke grote vormgevingsvrijheid biedt, in combinatie met zo’n herkenbare en traditionele vorm, de schuur.

Maar niet alleen de vraag naar schuurwoningen is groot. Er wordt ook om grote woningen gevraagd, met veel oppervlakte en veel kubieke meters. Vaak ruim opgezet met kookeiland, een vide en veel glas, voor veel licht.

Bestaan er dan geen sobere schuurwoningen? Zeker, sobere schuurwoningen bestaan, maar dat zijn niet de trending #schuurwoningen op Pinterest of Homify. Daar zie je vooral de mooie ruime luxe afgewerkte woningen, die ook wel ‘villa’ worden genoemd…

Vernieuwende architectuur

Als architect heb ik grote waardering voor de ontwikkeling van schuurwoningen in de afgelopen tien jaar. De nieuwe en vaak creatieve invulling van het oude type ‘schuur’ vind ik een verrijking van de onze architectuur. En er zijn een aantal ronduit spectaculair mooie schuurwoningen gebouwd.  Daarin zijn traditionele elementen, zoals zwarte beschieting, houtconstructies (gebinten), rieten daken, lamellen en glas – véél glas –opnieuw uitgevonden en blijken deze bijzonder veelzijdig inzetbaar. Daarmee is in feite een nieuw archetype geboren. Dat is bijzonder en het is begrijpelijk dat dat heel veel mensen aanspreekt.

Modern Woonhuis Hout Strak Klassiek Minimalistisch Verholen Goot Screen©Tijmen Bos Architecten
Een goede schuurwoning is een sterk architectonisch statement. Dat betekent dat er misschien minder bijzondere elementen nodig, zoals een vide of XL-dakkapellen, nodig zijn. Bij deze nieuwbouw schuurwoning is slechts de traditionele vorm heel scherp uitgewerkt. De uitstraling is absoluut modern, haast minimalistisch. Maar de houten bekleding (die zal vergrijzen) voorkomt dat het woonhuis een kille uitstraling krijgt.
Is uw wens een schuurwoning? Neem dan contact op met Tijmen Bos Architecten voor een brainstormsessie!

Bij Tijmen Bos Architecten vinden wij het belangrijk om onze opdrachtgevers te leren kennen. Het overtreffen van verwachtingen begint immers bij het begrijpen van de wensen en het doel van het project. Dit vormt het vertrekpunt van al onze projecten. Elk ontwerp van Tijmen Bos Architecten is maatwerk.