Wonen in een voormalige fabriek
Wonen In Een Voormalige Fabriek Nul Op De Meter Duurzaam Loft ©Tijmen Bos Architecten 1920X1080
Deventer, Zandweerd

Sinds kort kun je wonen in een voormalige fabriek in de wijk Zandweerd. Dat was het eerste industrieterrein van Deventer. En zoals dat vroeger ging, stonden fabrieken en arbeiderswoningen gewoon door elkaar. Vanaf de wederopbouw zijn alle fabrieken één voor één verdwenen. Daarom is Tijmen Bos Architecten er trots bij te hebben kunnen dragen aan het behouden van de laatste overgebleven fabriek!

Met dit project is een bescheiden industrieel pand bewaard en nieuw leven ingeblazen. De voormalige Broodfabriek bevat nu vier super zuinige woningen. Daarmee blijft het pand bewaard en krijgt een tweede leven.

Buurt is super enthousiast

Ook de buurt is super enthousiast. Een eerder plan, waarin het pand gesloopt zou worden, stuitte op grote weerstand van de buurt. Het nu gerealiseerde project is echter zonder weerstand uit de buurt gerealiseerd. Sterker nog, buurtbewoners, die jarenlang tegen het vervallen pand hebben aangekeken, gaan er nu zelfs wonen!

Vier woningen

In het pand zijn vier woningen gerealiseerd die op vrijwel alle normen aan nieuwbouweisen voldoen. Twee van de woningen hebben een groot dakterras. Daarnaast zijn er op de begane grond twee seniorenwoningen gerealiseerd in een voormalige opslag. Doordat de oude betonconstructie intact is gelaten, hebben de nieuwe woningen nu een stoer uiterlijk. Deze woningen hebben een patio aan de achterzijde. Verder bevatten alle nieuwe aluminium kozijnen tripel glas. Dat voorkomt koudeval. Daardoor zorgen de grote glasvlakken op comfortabele wijze voor heel veel daglicht

Wonen In Een Voormalige Fabriek Nul Op De Meter Duurzaam Loft Oorspronkelijke Details©Tijmen Bos Architecten
Wonen In Een Voormalige Fabriek Nul Op De Meter Duurzaam Loft Oude Constructie Nieuwe Gevel©Tijmen Bos Architecten
Wonen In Een Voormalige Fabriek Nul Op De Meter Duurzaam Loft Zelfde Pand Nieuw Karakter©Tijmen Bos Architecten
De Oude Fabriek
De Oude Opslag

Nul op de meter

Vloer, gevels en dak zijn sterk geïsoleerd. Dat was in de oude constructie een hele uitdaging, maar is door Harleman Aannemersbedrijf kundig uitgevoerd. Bij de luchtdichtheidsproef werd een bovengemiddelde score gehaald. Samen met de isolatie en de ruim 100 (!) zonnepanelen, betekent dat dat de bewoners in een zeer energiezuinige woning wonen. Met een jaar of twee weten we het zeker, maar er is een goede kans dat meerdere van de woningen nul op de meter scoren. Voor een transformatie een bijzondere prestatie. Met dank aan Installatie Techniek Twello.

Wonen in een voormalige fabriek

Tijmen Bos Architecten specialiseert zich in verbouwingen.  Transformaties van oude gebouwen tot meerdere woningen is een bijzondere vorm van verbouwen. Diverse transformatieprojecten waar wij aan hebben meegewerkt zijn een voormalige basisschool en een oude fabriek in de haven van Deventer. Heeft u ook een pand dat u wil transformeren? Neem contact op voor een ontwerp om te kunnen wonen in een voormalige fabriek.