Jaren 20 villa met riet
Villa Riet Jaren 20 Donker Baksteen Entree Glas In Lood ©Tijmen Bos Architecten 1920X1080
Laren

Als je een nieuwbouw jaren 20 villa met riet wil bouwen in Laren (NH), weet je dat de lat hoog ligt. Laren is – terecht – erg zuinig op het dorpsbeeld van groene lanen met kleinschalige authentieke bebouwing uit de jaren 20 & 30 van de vorige eeuw. Een nieuw ontwerp zal hier naadloos in moeten passen. De welstand zal in de gaten houden of de vorm, het formaat, de materialen en de details allemaal kloppen.

Uiteraard moeten het beeld kloppen met de omgeving. Maar het ontwerp minstens zo goed kloppen met de wensen van de opdrachtgever.

Rijke details

Voor een deel sluiten die wensen naadloos aan op de geldende regels. Zo wil de opdrachtgever maar wat graag een huis in landelijke stijl, met riet en authentieke rijke details. Denk aan mooi metselwerk, traditionele kozijnen, ramen met roeden en, last but not least, glas in lood.

Slim ontwerpen

De uitdaging zit meer in de wens om in een villa die er klein uitziet, tóch veel ruimte te creëren. Omdat de toegestane goot- en nokhoogte beperkt zijn, moeten we voor bruikbare ruimte op de verdieping de vorm van de kap slim ontwerpen. Het bestemmingsplan biedt ruimte voor een vrij diepe woning. Dus wat op deze schets, en vanaf de straat, niet zichtbaar is, is de doorlopende kap de tuin in. Daarmee ontstaat zowel op de begane grond als op de verdieping nuttige ruimte, zonder dat het kleinschalige karakter van de jaren 20 villa met riet wordt aangetast.

A
D
B

Kiezen uit vele mogelijkheden

Nadat de vorm van de kap duidelijk is, moet er gekozen worden hoe het ontwerp verder wordt uitgewerkt. De landelijke stijl is een rijke traditie. Daarbinnen zijn heel veel manieren waarop dit concept kan worden uitgewerkt. Om het de opdrachtgever iets makkelijker te maken om te kiezen uit vele mogelijkheden, heeft Tijmen Bos Architecten verschillende varianten uitgewerkt. Daarbij is vooral gevarieerd met materialen, accenten aan de villa. De echte details worden meestal pas later in het ontwerpproces uitgewerkt. Toch is er in de schetsen al wel te zien waar de, gewenste, mooie details kunnen komen.

Na het zien van de schetsen is het voor de opdrachtgevers direct duidelijk welke variant ze verder willen uitwerken.

Verborgen techniek zorgt voor modern comfort

De in Laren zo gewaardeerde jaren 20 stijl dateert uit een tijd dat er anders gebouwd werd. Een nieuwbouw villa moet tegenwoordig aan hele andere eisen voldoen. De grootste verschillen zitten hem wellicht in de strengere isolatie- en ventilatie-eisen van vandaag de dag. Dat leidt onder andere tot een dikkere gevel- en dakconstructie. Hier is, hoewel dat in de schetsen nog niet zichtbaar is, toch al rekening gehouden. Daardoor weten we dat de verdere uitwerking richting de digitale bouwaanvraag probleemloos kan verlopen. De nu nog verborgen techniek zorgt voor modern comfort. Maar zonder dat het beeld van de jaren 20 villa met riet wordt aangetast.

Schetsend naar uw nieuwe woning

Bent u benieuwd hoe uw nieuwe woning er in een bepaalde stijl uit zou zien? Of wilt u weten op welke manieren u maximaal gebruikmaakt van de ruimte die het bestemmingsplan biedt? Met ons werkt u al schetsend naar uw nieuwe woning toe. Dat doen we  samen, stapsgewijs, overzichtelijk & weloverwogen. Bel of mail met Tijmen Bos Architecten en samen zetten wij de eerstvolgende stap in de richting van uw nieuwe woning!